handcuffs 921290 1280

BDSM – Vad är BDSM?

Innehåll

BDSM är ett samlingsbegrepp som innefattar en sexstil som innefattar Bondage, Disciplin, Dominans och Sadomasochism. För många så klingar ordet fel och många tror att det innebär att man har våldsamt sex. På ett sätt är dessa tankar sanna, men det är inte riktigt som man kanske kan tro. I BDSM så är det alltid en som är undergiven och en som är dominant, det kan vara det första som är värt att veta om denna typen av sexlekar.

Startpaket för att komma igång med BDSM hittar ni här!

 

Många av oss har så kallade “kinky” fantasier och BDSM är ett sätt att leva ut dessa. Det ska inte vara en sexstil som är till för våld, även om det ofta ser rätt våldsamt ut. I detta inlägg ska vi kika lite närmare in på vad det innebär. Men det första som man ska ha i åtanke är att det ska vara helt frivilligt från alla medverkande parter. Det går att utföra BDSM-sex i en mer lightversion där man kanske använder handklovar i sängen, till lite mer hårda varianter där det handlar om total underkastelse. Till att börja med så ska vi gå in närmare på alla de olika begreppen i ordet BDSM så att du får en mer sammanfattad bild av vad det är för något och hur sex kan få dig att må bättre

Bondage

Bondage är ett engelskt ord som på svenska betyder att man begränsar sin sexpartners fysiska och/eller mentala rörelsefrihet. När det kommer till att hindra den undergivna fysiskt så är det vanligt att man binder sin partner och då använder hjälpmedel som exempelvis rep, handbojor eller andra BDSM leksaker. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna, men tanken är att den dominanta parten i leken ska kunna ha kontroll på den som är undergiven. Det är också vanligt att man minskar den mentala friheten med exempelvis öronproppar eller en ögonbindel.

Disciplin

Disciplin är nästa begrepp som innefattas av BDSM och här handlar det om lydnad. Den undergivna parten ska här lyda den dominante och får antingen belöning eller bestraffning under leken. Det som man vill trigga här är är en känsla av total kontroll och underkastelse.

Dominans

Dominans innefattar att ena parten styr och bestämmer över den undergivna parten. När det kommer till BDSM-lekar är det vanligt att skifta och byta roller. Man kan helt enkelt turas om att vara den som dominerar. Allt ska se på egen fri vilja och man kommer överens innan leken hur det hela ska se ut och vad som anses vara okej. Dominans kan också utspela sig både fysiskt och mentalt, men i det stora hela så handlar det om makt och kontroll. Det är bara fantasin som sätter gränserna för hur denna dominans kan se ut. 

Submission

Submission är ett annat ord för undergivenhet och det är denna roll som den undergivna tar på sig i leken. Det betyder att den undergivna parten lyder den dominantes kontroll och vilja. Det kan också handla om både psykisk och fysisk underkastelse. Vem som är den undergivne kommer parterna fram till tillsammans innan de leker BDSM-lekar tillsammans. Det kan också vara så att den undergivna partnern har vissa gränser som denne inte vill överträda. Detta är något man kommer överens om innan. 

Sadomasochism

Sadomasochism innebär att man tänder på fysisk smärta i sexuella sammanhang. Ordet uppdelat betyder Sado = betyder att man ger smärta och Masochism = betyder att man tar emot smärta. Här handlar det om fysiska sensationer och kan vara allt från att ge små elstötar till mer avancerad sadomasochism där man penetrerar huden med något vasst.

Är BDSM säkert?

Det ska vara säkert och det är viktigt att båda parter visar respekt gentemot varandra. Vissa par har till exempel ett stoppord eller gest som man kan använda om man vill avbryta leken. Det finns också dem som tydligt vill sätta gränser för vad som är okej innan leken börjar. Det är viktigt att dessa gränser respekteras och om någon bryter mot detta mot någons vilja så är detta en straffbar handling, det kan vara viktigt att ha i åtanke. 

Olika sätt att utföra BDSM på

Det finns många sätt att utföra BDSM på och det är vanligt att man använder sig av olika sexleksaker och andra hjälpmedel under leken. Det vanligast förekommande är just att binda den undergivne partnern och då kan det handla om handbojor eller rep.

Många av de som utför BDSM är inriktade på sadomasochism och det finns massor av sexleksaker som kan hjälpa till att hetta till leken. Bland annat så kan man här använda exempelvis nypor som man klämmer fast på kroppen. Vissa av dessa har även elektricitet så att man kan skicka små elstötar till den undergivne. Dessa leksaker kan också användas för att ge bestraffning (eller belöning) under lekens gång. 

BDSM är ett erotiskt utbyte

Eftersom att det är viktigt att alla parter är med i leken, så är de som utövar denna typen av sexlekar ofta par. Det är många som använder aspekter av BDSM i sitt sexliv för att hetta upp det hela mellan lakanen. Många av de som utövar dessa lekar anser att detta är något som också gör förhållandet bättre och ökar tilliten. Detta kan låta kontroversiellt med tanke på att det handlar om dominans och underkastelse, men det är just dessa roller som skapar det bandet mellan parterna. Många byter dessutom roller med jämna mellanrum för att kunna leva ut sina sexuella fantasier totalt tillsammans med sin sexpartner. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top