man and woman lying on bed 1450155 2

Därför mår du bättre av sex!

Sex är skönt, visst. Men visste du att kroppen mår riktigt bra av sex av fler anledningar än du kanske tror? Till exempel utsöndras stora mängder av kroppens eget lyckopiller när vi ligger, alltså dopaminer. Lär dig mer om varför du bör ligga mer!

Samlag sänker blodtrycket

Man forskar ständigt om sex och hur den intima akten verkar i kroppen. Studier har bland annat visat att sex gör oss lugnare efteråt och sänker blodtrycket. En annan undersökning visade att män som hade sex minst två gånger i veckan sänkte risken att drabbas av hjärtsjukdomar med 50 %. Och om detta inte hade varit anledningar nog till att lägga sig under täcket med din partner finns det ännu fler fördelar. När vi har sex ökar ett ämne i kroppen som kallas IgA. Detta är ett ämne som stärker immunförsvaret. Om du ofta är krasslig kan du alltså ha mycket att vinna på att vara naken med din partner. Mycket sex kan dessutom minska risken för riktigt farliga sjukdomar, som bland annat bröstcancer och prostatacancer.

Sex gör dig snyggare, gladare och smärtfri

Ytterligare fördelar finns om du börjar ligga mer frekvent. Visste du till exempel att blodcirkulationen ökar under samlag? Detta medför en rad positiva effekter i kroppen. Till exempel ökar kollagenproduktionen när blodcirkulationen går igång. Detta på sikt kan ge bättre hy med mer lyster. Kroppen är helt klart en djungel av hormoner, celler och kemikalier som ibland verkar på konstiga sätt. Till exempel finns det ett hormon som kallas för närhetshormon, något som ökar i kroppen när vi har sex. Med andra ord är det väldigt vanligt att man som par känner sig närmre varandra när man har sex. Hormonet heter egentligen oxytocin och har även andra effekter än att vi känner större tillit och närhet till vår partner. Bland annat hjälper hormonet till att höja kroppens nivå av må-bra-hormon. Med andra ord blir vi gladare och kan även uppleva att smärta försvinner, som PMS eller huvudvärk.

Orgasmer – en källa till välmående

Att orgasmer är skönt kan vi nog enas om. Men visste du att det finns långt många fler fördelar med orgasmer än en skön känsla? Studier har visat att orgasmer är minst lika viktigt för välmående och hälsa som att äta fem frukter/grönsaker om dagen? Dessutom stimulerar orgasmer hjärnan, endast ett epileptiskt anfall stimulerar hjärnan mer. En forskare genomförde ett test där man filmade hjärnan hos en kvinna under orgasmtillfället. Detta gjordes med hjälp av magnetkamera. Under orgasmen såg man att fler än 80 områden som stimulerar njutning lyste upp. Andra jämförelser är att orgasmer ger ett lika stort lyckorus som om du hade tagit kokain. Betydligt bättre med orgasmer…

Intimitet är viktigt för psykiskt välmående

Att ha sex medför många positiva effekter på kroppen, men även på psyket. När vi är nära en annan person och huden möts utsöndras mängder av hormon som gör oss lyckliga. Främst handlar det om hormoner som melatonin, serotonin och oxytocin. Man har sett att personer som har mer sex minskar risken för depressioner, stressrelaterade problem och irritation. En del menar även på att mannens sperma har vissa sammansättningar som kan höja humöret hos kvinnor. Ytterligare en fantastisk sak med sex är att man faktiskt kan skjuta upp klimakteriet. Låter rätt galet! Men när medelålders kvinnor har sex fortsätter ägglossningen längre. Detta beror på att kroppen tror att kvinnan försöker bli gravid och därmed skjuts menopaus

2 reaktioner på ”Därför mår du bättre av sex!”

  1. Pingback: Sexlust - Så här kan du göra för arr öka din sexlust | Samlaget.se

  2. Pingback: BDSM - vad innebär det och hur går det egentligen till?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top